Bilim insanının ötenazi isteği yerine getirildi!

İsviçre’nin Basel kentinde bir ötanazi merkezinde yaşam şartları kötüleştiği için hayatına son vermek isteyen ve kararı tartışmalara neden olan 104 yaşındaki İngiliz bilim insanı David Goodall’ın ötenazi isteği bugün yerine getirildi. Tartışmalı isteği bugün gerçekleştirilen Goodall, “Yapmak istediğim çok şey vardı ama bunlar için çok geç. Gerçekleştirmeden gidiyor olduğum için memnunum” demişti.


Eğer bir kişi ölmek istiyorsa o zaman bu yeterli olmalı. Biri ölmek istiyorsa buna kimse müdahale etmemeli” diye konuşan Goodall, dün İsviçre’nin Basel kentinde dün ötanazi savunucularıyla bir araya gelerek bir basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtlamıştı.

BASIN AÇIKLAMASINDA DİKKAT ÇEKEN DETAY!

Bugün için planlanan ötanazi prosedürüne ilişki detayları bilmediğini belirterek, işlemin iğneyle yapılacağını ve bu esnada bazı aile üyelerinin de kendisiyle birlikte olacağını açıklamış, basın açıklamasında üzerinde ‘Utanç verici yaşlanma’ yazılı kazak giyerek dikkat çekmişti.

Ötanazi kararına ilişkin, “Son 6 yıldır görme yetim, son bir iki yıl içerisinde de yeteneklerim düşüş gösterdi, artık hayata daha fazla devam etmek istemiyorum ve sona erdirme şansım olduğu için mutluyum” diyen Goodall’ın kendisine sorulan soruları duymakta zorlandığı görüldü. Bunun üzerine bazı sorular mikrofonla tekrar edildi ve Goodall soruları net bir şekilde cevaplayabildi.

ÖTENAZİDEN ÖNCE NE DEMİŞTİ?

Son anlarında dinlemek için herhangi bir müzik seçip seçmediği sorulduğunda ise bunun hakkında pek düşünmediğini belirten Goodall, ölmeden önce balık ve patates kızartması, kek yedi, Beethoven’ın 9. Senfonisi’ni dinledi.

Goodall’ın yaşamına ölümcül dozda Nembutal isimli uyku ilacı kullanılarak son verildiği kaydedildi.

Ötanazi öncesi son cümlesi “Ne için bekliyoruz ki?” olan Goodall’a, ölmeden önce son isteği üzerine Beethoven’ın 9. Senfonisi’nin “Ode to Joy” adlı parçasının dinletildiği öğrenildi.

Tartışmalı isteği bugün gerçekleştirilen Goodall, “Yapmak istediğim çok şey vardı ama bunlar için çok geç. Gerçekleştirmeden gidiyor olduğum için memnunum” demişti.

TORUNLARI YALNIZ BIRAKMADI

Dün düzenlenen basın toplantısında duymakta zorluk yaşamasına rağmen kendisine yöneltilen soruları rahatlıkla cevaplayan Goodall’ın, ölmeden önce baş ucunda ABD ve Fransa’dan gelen torunları yer aldı.

1914’te Londra’da doğan Goodall, 1948’de Melbourne Üniversitesinde ders vermek için Avustralya’ya göç etmişti.

Goodall’ın, 3 evliliğinden 4 çocuğu ve 12 torunu bulunuyordu.

Geçen hafta Avustralya’dan İsviçre’ye tek yön uçak bileti alan Goodall, Fransa’nın Bordeaux kentindeki akrabalarını da son kez ziyaret etme şansı bulmuştu.

Ekoloji alanında 70 yıldan fazla süredir çok sayıda araştırmaya imza atan 104 yaşındaki bilim insanı, Avustralya hükümetini ötanazi hakkı vermediği için eleştiriyordu.