Sigara İçtikten Hemen Sonra Vücudunuzda BÖYLE Değişiklikler Oluyor.

Aslında sigara içmenizin iki nedeni var. Birincisi, vücudunuzun nikotin ihtiyacını karşılamak. İkincisi ise içkisini yudumlayan ve sohbet eden kişilere istemsizce sigara içerek katılmak istemek. Kompulsif içiciler, son derece bağımlılık yapan nikotinin ölümcül tuzağına düşerek, sigara içmek istediklerini düşünüyorlar. Önce kendilerinin sonra etrafındakilerinin hayatlarını olumsuz yönde etkiliyorlar. Motivasyon olarak sigarayı bıraktıktan sonra sağlığınızda oluşacak olumlu sonuçları düşünüp sigarayı bırakmak aslında mümkün.

20 Dakika Sonra

Sigara içimi sırasında vücuda giren duman ve diğer kimyasallar, kan dolaşımınıza karışarak kalp atış hızınızı ve kan basıncınızı yükseltiyor. Sigara içtikten 20 dakika sonra, kalp atış hızınız ve kan basıncınız normale dönüyor.

8 Saat Sonra

Karbonmonoksit, nikotin ve diğer zararlı kimyasallar vücudunuzdaki neredeyse bütün organlara sızıyor. Hatta, karbonmonoksit sigara içtiğiniz sırada vücudunuza giren 4.000 zararlı kimyasaldan sadece birisi.

Sigara içmenizin üzerinden 8 saat geçtikten sonra nikotin ve karbonmonoksit vücudunuzu terk ediyor ve nefes alma seviyeniz sabitleniyor.

24 Saat Sonra

Solunum sisteminizdeki yanma hissi düşüyor. Ciğerinizin yüzeyinde yer alan ve sigara içimi esnasında işlevini yerine getiremeyen siliya adlı tüycükler tekrardan görevlerini yapmaya başlıyorlar. Bu süre zarfında aynı zamanda sık sık öksürmeye başlıyorsunuz. Öksürenlerin, sigara içtiğine dair genel bir kanı vardır. Doğru ancak sigarayı bıraktıktan 24 saat sonra sigara içtiğiniz zamana oranla daha fazla öksürmeye başlarsınız. Ciğerleriniz, mukusları vücuttan atmaya çalışır. Bunu olumlu yönde bir öksürük olarak düşünmelisiniz.

48 Saat Sonra

Nikotinin dolaylı olarak ölüme yol açtığı biliniyor. Ayrıca nikotin yemeklerden tat alamamanıza ve kokuları düzgün ayırt edememenize de neden oluyor.

Sigara içmenizin üzerinden 48 saat geçtikten sonra, vücudunuzdaki nikotin oranı keskin bir şekilde düşüyor. Sinir sistemi nikotinin yokluğunu aramıyor. Tat ve koku duyularınız eski haline gelmeye başlıyor.

2-12 Hafta Arası

Sigara içmek, kan akışını direk olarak etkilediğinden vücudunuzu zayıf hale getiriyor ve hastalıklara yakalanma riskinizi artırıyor. Sigarayı bırakan kişilerin fiziksel aktivitelerinde, kalbinde ve kan dolaşımında olumlu yönde bir değişim görülüyor. Ayrıca, nefes alışınız normale dönüyor.

3-9 Ay Arası

Vücudunuzdaki bütün ölümcül kimyasalları atıyorsunuz. Öksürüğünüz kesiliyor ve ciğerleriniz %100 sağlıklı hale geliyor.

12 Ay Sonra

Sigara içmenizin üzerinden bir yıl geçtikten sonra felç ve kalp krizi geçirme riskiniz büyük ölçüde düşüyor. Kansere yakalanma riskiniz ise %60’a düşüyor.

Belki yazıyı paylaşarak birilerinin sigarayı bırakmasında atacakları ilk adıma yardımcı olabilirsiniz!