Ödem Nedir, Neden Olur ve En Kolay Nasıl Vücuttan Atılır.

Ödem nedir: Ödem vücuttan atılamayan fazla sudur aslında, şişkinlik şeklinde tarif edilir. Etrafınızda duyabileceğiniz, “bugün biraz şişkinliğim var”, “parmaklarımdan yüzük çıkmıyor” gibi söylemlerin sebebi ödemdir aslında. Çünkü yağ bu şekilde hissedilmez vücutta. Ayrıca ödem anlık olarak veya günlük olarak değişebilir. Mesela sabah tartıldığınız kilo ile akşam tartıldığınız kilo arasında 2 kilo fazlanız var; bunun yağ olma ihtimali yoktur, gün içinde ödeminiz artıp azalabilir.

Ödem genellikle eklem bölgelerinde yanı ayak, bacak, el, kol ve bileklerde görülür. Gözle en çok şahit olunan bu bölgelerken ayrıca vücudun iç tarafında da yani, kan damarları, hücreler, hücrelerarası mesafe, beyin omurilik mesafesi, karın boşluğu, akciğer, kalp zarı gibi bölgelerde de görülebilir.
Kişiler bu şişlikleri genellikle kilo alımıyla karıştırırlar. Sabah ve akşam tartılmalar arasındaki uçuk farkların sebebi genellikle ödemdir. Ödem vücuttan atılamayan suların eklemlerde kendine yer bulmasıdır ve ani kilo değişimlerine sebep olabilir.

Ödem nasıl anlaşılır:

Deri altı dokusunda sıvı biriktiğinde vücudun o bölgesi şişer ve bu şişlik üzerindeki deri gerginleşir. Eğer bu bölgedeki şişkinlik parmakla bastırdığınızda çukurlaşıyor ve parmağınızı kaldırdığınızda sıvı tekrar çukuru dolduruyor ve şişiyorsa vücudunuzda ödem oluşmuş demektir.

Ödem oluşumuna neler sebep olur?

Ödem birden fazla nedene bağlı olarak kadınların hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Yolda yürümek, ayakkabı giymek, adım atamak hatta mi, hava değişimi, kadınların regl dönemi, çeşitli hastalıklar, aşırı kilo ilk sebeplerdendir.

Hareketsiz yaşam:  Hareketsiz bir hayat sürmek, ofiste saatlerce oturmak, spor ve yürüyüşten uzak olmak ödemin en büyük nedenlerindendir. Hareketsizlik beraberinde kan dolaşımı yetersizliğini getirir. Kan dolaşımı olmaması da metabolizmanın yavaşlamasına davetiye çıkartır. Böylece hareketsiz olan bireyde özellikle ayak ve bileklerde su toplamalarına ve şişkinlikler baş gösterir.

Hava değişimi şişliği: Bireylerin farklı bir yere gitmeleri ile en çok şikâyet ettikleri şeylerden biri ödem şişkinlikleridir. Aynı zamanda havaların ani soğuk sıcak değişimleri de vücudun ödem toplamasına neden olur.

Aşırı tuz ve su tüketmek: Çok fazla tuz tüketmek, tuz oranı yüksek olan soda ve maden sularını içmek gibi birçok faktör ödemin en büyük sebeplerindendir. Vücutta su tutmaya neden olan tuz ödemin en sevdiği zehirdir. Bu nedenle tuz tüketimine dikkat etmek ödemi azaltacaktır. Günlük yeteri miktarda suyun dışında fazladan içilen su da böbreklerden süzülemez ve damar içi sıvının damar dışına sızmasına yani ödeme neden olur. Bilinmeli ki her şey gibi suyun fazlası da zarardır.

Hamilelik döneminde: Hamilelikte hormonal değişiklikler nedeni ile vücudun su-tuz tutması, yaygın ödem ve bacaklarda varisler ve ödem hemen hemen bütün kadınlarda görülür.

Kadınlarda regl dönemi şişkinlikleri: Kadınlar doğaları gereği regl dönemlerinden yaklaşık on gün öncesinden bir şişlik yaşarlar. Bu şişlik adeta bağlı vücudun karın bölgesinin ödem toplamasıdır.

Ödem nasıl geçer: Ödem bazı alışkanlıkların değiştirilmesiyle kolayca atılabilir. Doğru beslenme ve hareket alışkanlığı geliştirmek ödem önleyici yöntemlerdendir.


Aşırı tuz içeren soda, maden suyu ve turşu tüketiminde dikkatli olun.
Şekerden uzak durun. Çünkü şeker, aşırı su tüketimine neden olur ve böbrekler ihtiyacından fazla suyu süzmez. Bu nedenle su vücutta hapsolur.
Asitli ve aşırı şekerli içecekler, aşırı demli çay, kahve ve kafeinden uzak durun. Bunun yerine su, tuzsuz ayran, süt ve bitki çayı için.
Kaliteli uyku uyumaya özen gösterin. Günde en az 7-8 saat uyumaya dikkat edin.
İdeal kilonuza inin. Fazla kilo da damarlara bası yapar ve dolaşımı yavaşlatarak ödeme neden olur.
Alkol ve asitli içeceklerden uzak durun. Yüksek miktarda kafein, alkol ve kola tüketiminden mutlaka uzak durun. Zira bu içecekler ödem oluşma riskini artırırlar. Bunların yerine su, bitki ve meyve çayları ile taze sıkılmış meyve suları, tuzsuz ayran ve az yağlı süt gibi içecekleri tercih edebilirsiniz. Az yağlı süt ve süt ürünleri
kalsiyum açısından birim hacimde daha zengindirler. Kalsiyumise yine vücut su dengesinin korunasında önemli bir
mineraldir.
Düzenli egzersiz ve yürüyüş yapın. Hareketli yaşam tarzını benimsemeniz ödem oluşumunu engelleyecektir.
Posalı yiyecekler tüketmeye özen gösterin. Kepekli gıdalar, kabuklu sebze ve meyveler metabolizmayı hızlandıracağı gibi ödem atılmasına neden olur.

Ödem sökücü, kilo verdiren maydanoz çayı:

blank

Malzemeler:
15 dal maydanoz
Yarım limonun suyu
1 bardak odak sıcaklığında su

Yapılışı:
Maydanozları iyice yıkadıktan sonra robota alın.
Yarım limonun suyunu ekleyin.
Maydanozlar kıyılana kadar iyice çekin.
Bir bardakta oda sıcaklığında su ve maydanozlu limon karışımını karıştırın.

Kullanımı:
Normalde 15 günlük bir kür olarak uygulanan maydanoz ve limon kürü 1 ay süreylede uygulanabilir, ve bu süre zarfında 1 ayda 5-8 kilo arası kalıcı bir zayıflama sağlar ve bölgesel yağları yakar. Her sabah kahvaltıdan 15-30 dk önce bir su bardağı içeceğimiz maydanoz limon ödem ve zayıflama iksiri sadece ödem için değil, hem maydanozun hem de limonun cilde, bağışıklık sistemine ve karaciğere, safra taşlarına faydaları ile de kullanılmasında fayda olacağı uzmanlar tarafından belirtiliyor.

Hamileliğin ilk üç ayında maydanoz kürü kullanılmaz.
Düşük tansiyon problemi olanlar tarafından kullanılmaz.