Kurtuluş Savaşı’nın kahraman kadın askeri: Kara Fatma

Atatürk tarafından verilen görev sonrası…

Fatma Seher Erden…Namı diğer Kara Fatma. Çok tanınmasa da Kurtuluş Savaşı’nın önemli sembollerinden biri. Kara Fatma, Kanal D’nin ilgiyle izlenen dizisi Vatanım Sensin’in 25’inci bölümünde hikayeye dahil olunca tarihin tozlu sayfalarını yeniden karıştırma ihtiyacı doğdu. İşte Kurtuluş Savaşı’nın ilk Türk kadın subayının hikayesi…

Fatma Seher Erden 1888’de Erzurum’da doğdu.

Kocası Ahmet Bey’in subay olması sebebiyle kendisi de bir asker hayatı yaşadı. Balkan Savaşı’na katıldı.

Eşi Binbaşı Ahmet Bey Sarıkamış’ta şehit oldu.

Fatma Seher Erden, 1919’daki kongre günlerinde Sivas’a giderek Mustafa Kemal’le görüştü. Mustafa Kemal, Fatma Seher Erden’i Milis Müfreze Komutanı olarak batı cephesinde görevlendirdi. Fatma Seher Erden artık ‘Kara Fatma’ olarak tanınacaktı.

Aldığı talimatla İstanbul’a giden Kara Fatma silah ve adam kaçırma faaliyetlerinde bulundu. İzmir’in Yunan işgaline uğraması üzerine İzmir’e geçerek kurtuluş için savaştı.

300 kişiyi aşkın birliği ile I., II. İnönü Muharebesi, Sakarya Meydan Muharebesi ile Dumlupınar Meydan Muharebesi’nde çarpıştı. Büyük Taarruz’un ilk günlerinde General Trikopis‘in birliğine esir düşmüşse de, kaçarak yeniden müfrezesinin başına geçti.

Bursa’nın Yunan işgalinden kurtuluşunda da rol oynadı. Sadece kadınlardan oluşan birliği ile düşmanın cephe gerisine bir saldırı düzenlediği ve aralarında bir Yunan subayı toplam 25 esir askerle geri döndüğü de kayıtlarda yer alıyor. Kocası ve iki oğlu şehit olan Kara Fatma çavuşluk rütbesiyle başladığı askerlikten üsteğmen rütbesiyle emekli oldu. Emekli maaşını Kızılay’a bağışladı. 2 Temmuz 1955’te hayata gözlerini yumdu.

Kara Fatma, Milli Mücadele dönemini anlatan Kanal D’nin Vatanım Sensin dizisinde hikayeye dahil oldu.