Her derde deva : Sığır kuyruğu otu nedir?

Her derde deva : Sığır kuyruğu otu nedir?

Çeşitli ülkelerde yetişen ve genellikle ülkelerin güneşli bölgelerinde yetişebilen sığır kuyruğu otu, çeşitli sağlık sorunlarına iyi gelebiliyor. Türkiye de hemen hemen her yerde yetişebilen sığır kuyruğu otu yol kenarlarında, çorak arazilerde, kumluk alanlarda karşımıza çıkabiliyor. Peki, bu kadar çabuk bulunabilen sığır kuyruğu otu sağlığımız için ne gibi faydalar sağlıyor? İşte sığır kuyruğu otu nedir ve faydaları nelerdir sorusunun cevabı…

Genellikle Avrupa, Asya gibi yerlerde yetişen sığır kuyruğu otu Türkiye’de hemen hemen her yerde görülebilen bir ot türü arasında yer alıyor. Ancak sığır kuyruğu otunu toplarken dikkat etmek gerekiyor. Bu otun toplanma zamanı ve yöntemi oldukça önemlidir. Toplanma işlemi ise işin ehli olan kişiler tarafından yapılmalıdır.

Sığır kuyruğu otu nedir?
Sığır kuyruğu otu 2-3 metre uzunluğa kadar büyüyebilen ve yaprakları 15-20 cm uzunluğa kadar ulaşan bir bitki türüdür.

Sığır kuyruğu otu faydaları nelerdir?

Mide üşütmelerine bağlı olarak ortaya çıkan karın ağrılarını geçirir.
Dalak ve karaciğer hastalıkları tedavisinde kullanılır.
Öksürük, boğmaca, ses kısıklığı, nefes darlığı gibi problemlerde çayı kullanılabilir.
Çıban, şişlik ve basurlara lapası yapılarak kullanılmaktadır.
Aynı zamanda bu bitkilerin yaprakları eski zamanlarda açılan yaraların üzerine konularak yaraların iyileştirilmesi sağlanırmış.

Sığır kuyruğu otu çayı nasıl hazırlanır?

Malzemeler

1 çay kaşığı sığır kuyruğu otu

1 bardak sıcak su

Yapılışı kaynamış ve sıcak suyun içerisine verdiğimiz ölçülerdeki sığır otu bitklisini koyun ve 10 dk bekletin. Şekersiz olarak içilmesi tavsiye edilir.

Sığır kuyruğu lapası nasıl hazırlanır?

Sığır kuyruğu lapası genellikle açık yaralar üzerinde kullanılır. Sığır kuyruğu lapasını yapabilmek için yapraklara ihtiyacınız var. Yaprakları alın, ezin ve lapa haline getirin. Daha sonra yara üzerinde 10 dk bekletin.

Not: sığır kuyruğu bitkisinin içerisinde zehirli glikozitler mevcuttur. Bu nedenle tıbbi olarak kullanımı ancak doktor tavsiyesi ve doktor gözetimi ile olmalıdır