50 yaşından itibaren mutlaka yaptırmanız gereken testler

50 yaşından itibaren mutlaka yaptırmanız gereken testler

Yaşlandıkça hastalıklara yakalanma riskiniz artacağından sizin için derlediğimiz, bu testleri 50 yaşından itibaren yaptırmanız çok önemli.

Mamogram (Meme röntgeni):

Mamogram, göğüs bölgenizdeki tümörleri ve diğer yolunda gitmeyen şeyleri belirleyen göğsünüzün x-ray fotoğrafıdır. 50 yaşın üzerindeki kadınların erken teşhis için her yıl mamogram çektirmeleri önerilir.

Kolonoskopi:

Kolonoskopi sırasında, küçük bir kamera bağlanmış ince bir boru yardımıyla ince bağırsağın rengi ve alt kısımlarında tümör, polip ya da çeşitli kanser türlerine neden olabilecek olası problemler oluşup oluşmadığı kontrol edilir.

Çoğu insan için en zorlayıcı kısım, işleme hazırlık kısmıdır. Çünkü işlemden önce size bağırsağınızı tamamen temizlemek için ishal yapan özel bir içecek verilir.

Kolonoskopi, tam bir anestezi altında yapılır ve her 10 senede bir ya da doktorunuz tarafından önerildikçe yapılmalıdır.

Göz Testi:
Yaşlandıkça, göz dokunuzda görmenizi engelleyen bozulmalar meydana gelebilir. 50 yaşından itibaren, özellikle diyabet ya da yüksek tansiyon gibi görmeye bağlı olabilecek rahatsızlıklarınız varsa, senelik bir kontrol yaptırmanız çok önemli.

Bu test ile göz doktorunuz, sizin görüşünüzü, göz basıncınızı, kas gücünüzü ve göz sağlığınızı etkileyebilecek diğer etmenleri kontrol edecektir.

Kolestrol ölçümü:

Özellikle yaşlandıkça, her beş senede bir kolestrol seviyenizi kontrol ettirmeniz önemlidir, çünkü yüksek kolestrol, ani inmelere, kalple ilgili hastalıklara sebep olabilir. Bu testlerin sonuçları, aile ve genetiğinize göre yüksek kolestrole bağlı hastalıklara yakalanmaya ne kadar meyilli olduğunuzu belirler.

HPV testi (kadın üreme organlarında anormal hücrelerin tespiti için yapılan test) :

Bu test, rahim ağzı kanserini belirlemede kullanılır ve her 3 senede bir yaptırılmalıdır.

Kemik yoğunluğu ölçümü:

Yaşlandıkça kişilerde çatlak riskini arttıran kemik erimesi görülmeye başlanır. Eğer kemik yoğunluğunuz belli bir sayının altındaysa, osteopeni ve osteoporoz tanısı koyulacaktır.

Fakat eğer ölçümünüz olumlu çıkarsa, 15 yıl kadar tekrar test yaptırmanıza gerek olmayacaktır.

Beden Muaynesi (Check-up):

Vücudunuzu düzenli aralıklarla kendinizin de kontrol etmenizin yanı sıra her yıl, check-up yaptırmalısınız. Çünkü check- up sırasında doktorunuz sizin anlayamadığınız vücudunuzda oluşan bozuklukları fark edecektir.

Kan testi :

Kanınızdaki hücre miktarını belirlemeye yarayan kan sayımından farklı olarak kan testi diyabet, karaciğer hastalıkları ve omurilik tümörü gibi farklı hastalıklara sebep olabilecek faktörleri kontrol eder. Bu testleri yıllık olarak yaptırabilirsiniz.