Adıyaman Besni’de bulunan 1500 yıllık yazıyı Yunan profesör okudu bakın ne yazıyormuş

Adıyaman Besni’de bulunan, bilim insanlarında heyecana yol açan 1500 yıllık mozaikteki yazının sırrı çözüldü.

Adıyaman’da kısa süre aralıklarla bulunan mozaikler, bilim dünyasında heyecan yarattı. Geçen hafta Gölbaşı İlçesi’nde çiftçiler tarafından bulunan ve 1500 yıllık olduğu tahmin edilen hayvan figürlerinin yer aldığı mozaiğin, erken Roma döneminden kalma olduğu anlaşıldı.

Arkeologlar Derneği Başkanı Soner Ateşoğulları, hayvan figürleri olan mozaiklerin bir gelenek çerçevesinde yapıldığını ve genellikle yapıların tabanında yer aldığını söyledi. Mozaikler, incelemenin ardından Adıyaman Müzeler Müdürlüğü’ne teslim edildi.

22 Haziran’da ise Besni İlçesi Sugözü Mahallesi’nde bir çiftçi tarafından bir mozaik bulundu ve yetkililere haber verildi.

Üzerinde 4 satır yazının yer aldığı mozaiğin, Doğu Roma döneminden kalma olduğu ve 1500 yıllık olduğu bilgisi verildi. Mozaiğin hangi yapının parçası olduğu ya da üzerinde ne yazdığı konusunda ise hiçbir yetkili açıklama yapmadı.

Gazete Habertürk’ten Melis İnce’nin haberine göre Yunanistan’daki Atina Üniversitesi Tarih ve Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Sophia Aneziri mozaikteki yazıyı okudu.

Grek yazıtlar alanında uzman olan Atina Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sophia Aneziri, mozaikte şu yazının yer aldığını belirtti: “Bu en kutsal günlerde ve Aziz Marana huzurunda, kutsal bir kilise bu topraklarda yükseldi. Aziz Marana’nın gayretleriyle.”

Prof. Dr. Aneziri, yazıda adı geçen Marana’yı, bölgenin yerli piskoposu olarak yorumladı ve yazıtın da Marana tarafından, burada kutsal bir mekânın olduğunu ortaya koymak amacıyla yazıldığını dile getirdi