Cahil İnsanların En Belirgin 10 Özelliği

Cehalet aslında deneyimsizlik ile alakalı birşeydir, deneyim kazanacağım diye deneylere girmek cehaleti almadığı gibi cahilden daha beter hala getirir insanları, demek her halde… Bilgi tehlikeli bir şeydir, insanı cehalete sürükleyebilir! Hipotezlerini kolaylıkla tez olarak benimseyebilir insan. Bu hataya düşenler de iyi kötü bir şeyler bilenlerdir yalnızca…

‘Okumuş adam’ olmanın getirdiği sorumluluk, kendi hezeyanlarını ‘okumamışlara’ dikte etmemek için imtina göstermektir en başta. Fikri sorulan, akıl danışılan birinin en sık söylemesi gereken şeyin ‘bilmiyorum’ olduğuna inanırım ben. Bu sayede akıl danışan kişi gerçeğin peşine kendi düşer. Kendi gerçeğini bulur. Çoğunlukla da ‘cahil’ doğruyu bulur. ‘Cahil olmayan’sa yanlışın kuyruğunu bırakmak istemez bir türlü.

Yazının başlığındaki ‘CAHİL’ değil tabi yukarıda bahsettiğim cahil. ‘Saf Anadolu insanı’ deyin ister, yahut ‘şanslı doğmayan çoğunluktan birileri’ deyin. Aynı şey eninde sonunda. Bir çoğunun aynı masaya oturup karşılıklı çay içmeye üşeneceği kişiler -ki bunu söylerken içim burkulsa da, böyle olmadığını iddia edenleri tenzih ederim- çoğunlukla…

Gün gelir dünyanın sırrını çözdüğünü sanır her insan. Oysa sırlar çözülmek için değil, çözmeye çalışmamak içindir. Ben de herkes gibi her şeyi çözmüştüm bir zamanlar. Ne şanslıyım ki cevap anahtarı çok çabuk geçti elime ve kopya çektiğimi itiraf ederek sınavımın geçersiz sayılmasını talep ettim. Dilerim kabul edilmiştir isteğim.

.



Bilmezlik, okumamışlık, bilgisizlik olarak da bilinir. Edepsizlik, kültürsüzlük, aydınlanmayış ile eş tutulmuştur. Cahil, bilgisiz kimse; cühela, cahiller demektir. Budala, enayi, nadan, ümmi, toraman, aptal, yobaz sözcükleri ile yakın anlamdadır. Köktürkçe “bilgisiz” sözcüğü ile karşılanan anlam, 13. yüzyılda Arapça cahil- bilmeyen- sözcüğü ile dilimizde yer eder.

1. Herkesin bildiği en belirgin özellikleri ile başlayalım. Onlar, her şeyi bilirler!

2. Kendi menfaatlerini her şeyin üstünde tutarlar.

3. Az bilirler ama çok savunurlar.

4. Her fırsatta kendilerinden bahsederler. Kendilerini övmeyi çok severler.

5. En sevmedikleri şey cahil sözüdür. Cahil sözünü duymak onları çok sinirlendirir.

6. Her konuda çok fazla konuşurlar. Az düşünür çok laf ederler.

7. Bir de tüm bunlar yetmez gibi sizi de cahillikle itham ederler.

8. Sabit fikirlidirler, yanlışlarını kabul etmezler ve her türlü değişime kapalıdırlar.

9. Sizin uzmanlık alanınız hakkında bile sizden daha iyi bilgi sahibidirler.

10. Ve en klasik cümleleri ile bitirelim. “Çok düşünme bunları boş ver, kafayı yersin.