Bilinçli Anne Babaların Asla Yapmayacağı 10 Şey (Bakalım siz bunlara dikkat ediyor musunuz? )

Bazen ebeveynler çocuklarına çok fazla yardım eder. Yetişkinler çocuklarının hayatlarını onlar için yaşayamazlar. Ebeveynlerin görevi, çocukları büyümek ve kendi deneyimlerini kazanmalarına yardımcı olmaktır. Ancak aşırıya kaçmamak önemlidir.

Çocuklar için asla yapmamamız gereken bazı şeyler var. Bunları hesaba katın ve çocuklarınızın hayata daha iyi hazırlanmasını sağlayın.

Onlar Adına Konuşmayın

Ebeveyn olarak çocuğumuza soru sorulduğunda cevap vermek istiyoruz. Bu alışkanlık bir çocuğun ileride kendi adına vereceği cevap ve kararları olumsuz etkiler. Bir çocuğa sormaları halinde ne diyeceği konusunda bir ipucu verebilirsiniz. Ama kesinlikle onların adına konuşmamalısınız.

Sıkı Arkadaş Olmanıza Gerek Yok

Birçok ebeveyn çocuklarıyla arkadaş olmaya çalışıyor ve çocuklarının onlardan herhangi bir şey saklamasını istemiyor. Ebeveynlerin neden bunu istediğini kolayca anlayabiliriz. Ancak arkadaş eşit şartlarla konuşabileceğiniz bir kişidir. Sadece arkadaşlarınızla çok rahat konuşabilirsiniz.

Bu aşamada ebeveynlerin görevi çocuklarına sevgi ve destek vermektir. Pekala oluşturmak istediğiniz bağı karşılıklı saygıyla da kurabilirsiniz.

İsteklerini Sertçe Geri Çevirmeyin

Bazen istediklerimizi çocuklarımıza dikte ediyoruz. Bu durum çocuğun zamanla asi hareketler sergilemesine neden olur. Çocuğa doğruyu, onun hoşuna giden farklı bir şeyle aşılayabilirsiniz.

Çocuğun ihtiyaçlarını ve isteklerini araştırmak size yardımcı olacaktır. Onlara iyi alışkanlıklar öğretmeniz gerekiyorsa, şiddet kullanmayın.

Günlük İşlerinde Yardım Edin Hepsini Yapmayın

Özellikle 2-3 yaşındaki çocuklar bazı şeyleri kendileri yapma konusunda ısrarcıdır. Kıyafetlerini giyip çıkarmak, bardaklarını yıkamak, ve kirli giysileri çamaşır makinesine koymak gibi.

Neredeyse evlenene kadar birçok şeyi kendilerinin yapmasına ve tecrübe etmesine izin vermiyoruz. Bu konuda çocuğunuza tabi ki yardım edin. Fakat mümkün olduğunca kişisel işleri kendilerinin yapmasına izin verin.

Zevk ve Beğenilerini Sınırlamayın

Genellikle müzik zevklerimizi, kitap tercihlerimizi ve giyim tarzlarımızı çocuklarımıza empoze etmeye çalışıyoruz. İyi niyetli bir davranış olsa da bu durum çocuğun bireyselliğini azaltır. Ayrıca çoğu zaman, çocukların tam tersini yaptıkları gözlenmiştir.

Zevklerinizi onlara empoze etmeye çalışmak yerine çocuklarınızla beğenilerinizi sohbet ederek tartışın.

Hesaplarını Tutmayın Hesap Yapmayı Öğretin

Çocuklarınızın paralarının ne kadar kaldığını bazen öğrenmek istersiniz. Yapabileceğiniz en kötü şey çantalarını veya cebini kontrol etmektir. Bu ayrıca çocuğun size olan güvenini yok eder.

Çocuğunuzun kaç parası kaldığını öğrenmek isteği yerine onlara mali planlamayı öğretin. İstedikleri şeyi paralarıyla yapmalarına izin verin.

İlgi ve Becerilerinizi Empoze Etmeye Çalışmayın

Anne çocuğunun müzikle baba sporla ilgilenmesini ister. Bu konuda çocuğu yönlendirmeye çalışırlar. Bilinçaltında çocuklarına kendi hobilerini empoze etmek vardır.

Sabırlı olun ve çocuklarınızı izleyin. İlgi ve eğilimlerine dikkat edin. Onlara neyi sevdiklerini sorun ve sonra bu alanda gelişmelerine izin verin.

Başarıları ile Gurur Duyun Ama Sahiplenmeyin

“Yürümeye başladık” “Yüzmeyi öğrendik” vb. Elbette, çocuklarınızın başarılarına ortak olmak isteyebilirsiniz. Ancak bu başarı sadece onlarındır. Çocuklar büyüdüklerinde işler daha da ciddileşir. Anneler ve babalar çocuklarının okulu nasıl bitirdiğini ve iş bulduklarını anlatmaya başlarlar. Ve bunu kendi başarıları gibi görürler.

Çocuklarınızın başarıları için mutlu olun, ancak bunları sahiplenmeyin.

Seçimlerine Karşı Koymayın

Bir çocuk kendini ifade etmeye başladığında istediklerini seçme hakkına sahiptir. Tabi ki her konuda seçim yapmalarına izin vermek mümkün değildir. Ancak, özellikle hediyelerde tercihlerini yapmalarına izin verin. Bu çocuklara seçme, karar verme ve sonuçlara bakma becerisi kazandırır.

Özel Hayatlarına Müdahalede Dikkatli Olun

Bu özellikle gençlerin ebeveynleri için geçerlidir. Çocukların kendi arkadaşlarıyla buluşmaları olacaktır. Bu normal ve kesinlikle doğal. “Bu da kim?” Sorusu çocuğunuzu sinirlendirir. Birçok çocuk, güvenli hissettiklerinde bu tür kişisel şeyleri ebeveynleriyle paylaşır.

Çocuğunuzu sorgulamak yerine, onların kendi özel alanına sahip olmalarına izin verin. Ayrıntıları paylaşmak istemediklerini görürseniz çok fazla soru sormayın. Onları önemsemeniz baskı altına almanızı gerektirmez.