7 Maddede Düşüncelerimizi Eyleme Dönüştürmemizi Sağlayan Omuriliğimizin Önemi

7 Maddede Düşüncelerimizi Eyleme Dönüştürmemizi Sağlayan Omuriliğimizin Önemi

Omurilik sizin için sadece çok nadir de olsa duyduğunuz bir kelime olabilir; ama öyle olmaması gerektiğini bilmelisiniz. Omuriliğimizin bizim sağlığımızın mihenk taşlarından biri olduğunu anlamanız için bu içeriği hazırladık. Çünkü nice şeyde olduğu gibi bunda da bilgilenmemiz ve farkındalığımızı arttırmamız gerekiyor.

1. Omurilik baş, göğüs ve karnımızda bulunan tüm organları taşımamızı sağlar.

2. Dışarıdan gelebilecek her türlü darbeye karşı iç organlarımızı korur.
upload_article__0_0_omurga-ve-omurilik-tumorleri-5171

3. Beynimizden geçirdiğimiz düşünceleri eyleme dökmemiz için omuriliğimizi kullanırız.

4. Verdiğimiz reflekslerin hareket merkezini oluşturur.

5. Yutma, çiğneme, hapşırma ve öksürme gibi refleks barındıran eylemler de omurilik soğanı tarafından kontrol edilmektedir.

6. “Peki omurilik felci nedir? ve kaç şekilde meydana gelebilir?” diye soracak olursak?.
Omurilik felci, için omuriliğin işlevlerini kaybetmesi de diyebiliriz. Bu hastalık; omuriliğin travma kaynaklı bir zarar görmesi ya da bir hastalık geçirilmesi olmak üzere iki şekilde meydana gelebilir.

7. Omurilik felci olan biri hayatına nasıl devam eder?.

Bu hastalığın neticesinde meydana gelen hasarlar derecelendirilir; ve derecesine göre de mahrumiyet görülen hareketler artar ya da azalır;
– Omurilik felcinde zedelenmenin seviyesine bakılmaksızın hastada bağırsak ve idrar sorunları meydana gelir.

– Derecelendirme ise Tetraplegia ve Parapleji olmak üzere iki ana grupta incelenir.
-Parapleji de kendi içinde High ve Low Parapleji olmak üzere ikiye ayrılır.
High Parapleji’de omuriliğin sırtta üst tarafından bir zedelenmeye bağlı olarak gövdenin hareketleri kısıtlanır ve tüm bacak hareketleri kaybolur. Belden yukarı hissedilse de karın ve bacaklar hissedilmez. Low Parapleji’de ise sadece bacaklarda tamamen ya da belirli bölgelerde hareket kaybı yaşanır.
– Tetraplegia seviyesi ise 5 derecede incelenir;
–Birinci derecede; hasta dirseklerini dik tutup, kolları ve elleri aracılığıyla oturabilir, kollarını kaldıramaz. Bu nedenle yanında her zaman yardımcı bulunması gerekir.
– İkinci derecede, hasta dirseklerini dik tutup, kolları ve elleri aracılığıyla oturabilir, kollarını kaldıramaz. Bu nedenle yanında her zaman yardımcı birinin olması gerekir.

– Üçüncü derecede; hasta sadece bir kolunu omuz hizzasına kadar kaldırabilir. Diğeriyle ise destek alabilir fakat kaldıramaz. Kol desteği olmadan oturabilir.
– Dördüncü derecede ise kolunun birini omzundan yukarı kaldırabilir, hatta bükebilir bile; diğer kolundan ise destek alabilir.
– Beşinci derecede ise hastalar her iki kolunu da her yöne rahatça hareket ettirebilirler ve sadece belli zamanlarda bir yardımcıya ihtiyaç duyarlar.
– Altıncı derecede ise başka yerden destek almadan bile oturabilirken, kollarıyla top bile atıp tutabilirler. Ayrıca herhangi bir yardımcıya ihtiyaç duymazlar.