40’tan Sonra Hamile Kalanların 100 Yaşına Kadar Yaşama Potansiyeli Daha Yüksek

Kaliforniya’da 830 kadın üzerinde yapılan testlerin sonucunda , 35 yaşından sonra doğum yapmanın yalnızca bebeğe olumlu etkisi olmadığını, aynı zamanda annenin zihinsel yeteneklerini geliştirmekte olumlu etki oluşturduğu sonucuna varılmıştır. Bu test, 35 yaşından sonra bebek sahibi olan annelerin ,daha iyi sözel bellek ve biliş kazanmış olduğunu ortaya koymuştur.
Bunun nedeni ise, hormonların – östrojen ve progesteronun artmasıdır. Yani, bu hormonların daha sonraki yaş gebeliklerinde olan kadınlar arasındaki beyin kimyası ve fonksiyonu üzerinde olumlu etkisi olduğu bulunmuştur.

İleri yaştaki kadınların da sağlıklı bir bebek dünyaya getirme oranı yüksek. Ancak ileri yaşla birlikte düşük riski artıyor:

20’li yaşlarda bir kadının düşük riski yüzde 15-20 iken,

30’lu yaşların ortasında bu, yüzde 30’ları buluyor.

40-45’li yaşlara gelindiğinde ise düşük riski yüzde 35-40’a kadar yükseliyor. Özellikle ilk 12 hafta düşük riski açısından çok kritik.

40’tan sonra hamile kalan kadınlar 100 yaşına dek yaşayabilir:

Araştırmalar 40’lı yaşlarda gebe kalıp doğum yapabilen kadınların biyolojik olarak daha genç olduğunu da gösteriyor. Çalışmalara göre; 40 yaş ve üzerinde doğal yoldan hamile kalabilen ve doğum yapan kadınların 100 yaşına kadar yaşayabilme potansiyeli daha yüksek. Ayrıca bu kadınlarda diyabet, kanser, obezite ve kalp hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına da daha az rastlanmış.

Bebek sahibi olmak için,planlanamayacak birçok şey var elbette ,ancak olgun yaşta hamile kalan bir kadının hayat tecrübesine ve edindiği bilgilere dayanarak ,çocuk yetiştirmede ,erken yaşta hamile kalan kadınlara oranla ,çok daha fazla avantaja sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Mesela, finansal olarak daha uygun yaşam şartlarına kavuşma olasılıkları artmıştır, mesleki kariyerleri daha sağlam hale gelmiştir veya stresli durumlarla nasıl başa çıkacağını çözmüştür (bir bebeğe sahip olmak da stresli bir durum olarak görülüyor),tüm bu durumlar ise annedeki endişe oranını düşürür ve çocuk bakımında endişeli olan bir anneye göre çok daha başarılı olurlar.

35 yaşından sonra bebek sahibi olmak ile ilişkili halen mevcut riskler olmasına ve dezavantaj olarak görülebilmesine rağmen dikkatle düşünülmesi gereken birçok avantaj bulunmaktadır.

Bunların yanı sıra, bir bebeğe sahip olmaya bağlı hormon değişimi, östrojen ve progesteron eksikliğiyle karşı karşıya olan olgun kadınlar üzerinde inanılmaz derecede olumlu bir etkiye sahiptir. Bu nedenle, ileri yaşta bebek sahibi olan kadınlar, çoğunlukla bu kararı isteyerek verirler ve annelik sorumluluklarını daha hazır ve düzenli bir şekilde benimserler.

Hamilelik risklerinden haberdar olurlar, ancak doktorlarını daha sık görme eğilimindedirler ve doktor tavsiyesine daha fazla dikkat ederler, böylece gebeliklerinin komplikasyonsuz olmasını sağlarlar. Genç annelerden farklı olarak, takip eden yönergeler ve hamileliğin uzun vadeli komplikasyonlarını anlama konusunda bazen daha özenli davranırlar.

İleri yaşta hamile olan anneler,gözlemlemek için daha fazla zamana sahip oldukları için, gebeliğin artı ve eksilerini daha kolay kavrarlar,özellikle de daha önce bir doğum geçmiş ise başlarından ,durum daha da kolay üstesinden gelinir bir hal alabilir.

Her şey düşünüldüğünde, hamilelik planlıyorsanız veya aniden kendiniz daha sonraki yaşlarda gebelikle karşı karşıya bulduysanız,kendi sağlığınız ve bebeğin sağlığı için doktorunuzu sıkça ziyaret edin.