Sıvı Sabun mu ve Katı Sabun mu? Hangisi Daha Zararsız! Uzmanlar Açıkladı

Önceden vücut ve yüz temizliği için tek alternatif vardı “katı sabunlar”. Günümüzde sabunlar diğer kozmetik ürünleri gibi pek çok farklı şekilde, yoğunlukta ve özellikte üretilmeye başlandı. Sıvı duş jelleri, peeling etkili yüz kremleri, köpük el sabunları ve daha pek çok ürün arasından doğru seçimi yapmak oldukça zor.

Cilt için hangi sabunun daha iyi olduğunu merak edenler ise “katı sabun mu? sıvı sabun mu?” sorusunun cevabını arıyor.

Bu soruya verilebilecek en kolay cevap “katı veya sıvı olmasına bakmadan kokusuz, renksiz, doğal ürünlerle üretilmiş ve olabildiğince az kimyasal bileşen içeren sabunlar” kullanılmalı. Her iki sabun türü aslında aşağı yukarı aynı bileşenlerle (alkali tuzlar, yağ asitleri ve deterjan) üretilmesine karşın bazı avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Örneğin ellerinizi katı sabunla yıkadığınızda bakterilerin bir kısmı sabun yüzeyinde kalabilir, sıvı sabun ise ellerinizi daha çok tahriş edebilir.

Katı sabunların pH değeri sıvı sabunlardan daha yüksektir bu nedenle cildin kurumasına neden olabilirler. Ancak gliserin içeren katı sabunlar özellikle egzama gibi cilt sorunları bulunanlar için avantajlı olabilir çünkü cildi nemlendirir ve kaşıntıyı alır.

Antibakteriyel sıvı sabunlar gerçekten antibakteriyel mi?

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) yöneticilerinden Dr. Janet Woodcock yaptığı açıklamada, “Kullanıcılar antibakteriyel sabunların mikropların ve bakterilerin yayılmasını önlediğini düşünebilir ancak elimizde antibakteriyel sabunların normal sabunlardan daha etkili olduğuna dair bilimsel bir kanıt yok.” dedi. FDA aynı zamanda antibakteriyel sabunlarda kullanılan triclosan ve triclocarban maddelerini yasakladı. Yasağın gerekçesi bu maddelerin uzun dönemli kullanımlarda sağlık sorunlarına yol açabileceği şüphesi. Hayvanlar üzerinde yapılan bazı araştırmalarda, bu maddelerin uzun süreli kullanımının hormonal bozukluklara yol açabildiği gözlemlendi.

Çok fazla kişinin kullanabileceği bir ortamda sıvı sabun daha sağlıklı olabilir.

Ancak aile içinde kullanılacaksa, sıvı sabun alırken hangi ürünün güvenilir olduğu tam olarak anlaşılamıyorsa katı sabun tercih edilebilir.

Sonuç olarak sıvı veya katı sabun kullanımı kişisel bir tercih ve eğer doğru sabunu alırsanız ikisi de cildinize aynı şekilde etki edecektir. Hangisinin kullanımı daha kolay geliyorsa onu tercih edebilirsiniz çünkü içerikleri aşağı yukarı aynı. Ancak başta da söylediğim gibi sıvı veya katı olsun sabun alırken dikkat edilmesi gereken nokta hangi bileşenlerle üretildiğidir.

Kokusuz ve renksiz sabunlar genellikle daha az kimyasal içerir. Ellerinizi yıkadıktan sonra cildinizin nemli kalmasını istiyorsanız nemlendirici sabunlardan kullanabilirsiniz.